טנטרום או התקף זעם

טנטרום או התקף זעם


מהו טנטרום? טנטרום בלועזית (tantrum) או התקף זעם בעברית- זוהי התפרצות רגשית הנובעת מתחושת מצוקה. ההתפרצות יכולה להיות מלווה בצעקות, התנהגות אלימה, בכי, התנגדות למגע, לעתים הילד זורק את עצמו על הרצפה, צורח, בועט ועוצר את הנשימה. התקפי זעם יכולים להתחיל בגילאי שנה וחצי, ומגיעים לשיאם סביב גיל 3. כאשר הילד גדל, התקפי הזעם נוטים לרדת .

למה זה קורה? התקף זעם מתחיל בחוויה של הילד שאינו יכול להתמודד עם הגורם המתסכל. הוא מתוסכל כי אינו יכול להשיג את מה שרוצה או חש שנעשה לו אי צדק, או שהוא נפגע. למשל הוא מרגיש שאחיו התינוק מקבל יותר תשומת לב ממנו, או שהוא קטן וחסר אונים . התסכול מלווה בכעס. הכעס מתאפיין בהרגשה של מתח ולחץ והוא מלווה בתגובה גופנית של זרם אדרנלין המביא לפעימות לב מואצות ולהגברה בלחץ הדם. ההתפרצות היא לעיתים דרך לשחרר את כל המתח וחוסר שקט שנמצא בגוף.
כעס הוא לא דבר שלילי, ילד כועס עדיף על ילד אפאטי ומדוכא. כי לכעס מתלוות מחשבות של מחאה ותקווה שאפשר לשנות את המצב. התפרצויות הזעם מופיעות בגיל צעיר כי הילד לא יודע עדיין לבטא את מצוקתו במילים. 

מה לעשות? בזמן התפרצות זעם, חשוב שלא נפעל באימפולסיביות או באלימות כלפי הילד . עלינו לנסות להרגיע אותו ולוודא שאינו פוגע בעצמו או בסביבתו. התפרצות הזעם לא מעידה על כך שאתם לא הורים טובים, אלא דורשת מכם יכולת טובה להציב גבולות.

אנו כהורים יכולים לצמצם התקפי זעם אצל ילדים, על ידי כך שנסייע להם להעניק ביטוי חלופי לכעס שלהם. ראשית עלינו לזכור כי מאחורי הכעס יש מחאה שכדאי להקשיב לה ולהבין אותה. האתגר שלנו כמבוגרים, הוא לזהות את המחאה האמיתית של הילד. לדוגמה, ילד בן שנתיים, כועס על כך שעליו להיכנס למקלחת, הוא עשוי לבכות, להשתולל ולהתעקש שלא להתקלח. סביר להניח שהוא לא נלחם למען הזכות להיות מלוכלך, אולי הוא מוחה כנגד היותו קטן וחסר אונים. אולי הוא מביע בעצם את רצונו לקבל עצמאות ולהיות גדול. 

שנית עלינו לעזור לו לשנות את מצבו, וללמוד להביע את הכעס בדרכים חלופיות. למשל במקרה של המקלחת למצוא היבטים של עצמאות, לאפשר לו לעשות פעולות של "גדולים" כמו להתלבש לבד, למרוח גבינה על הלחם, או לקבל החלטות בעצמו למשל: האם הצעצוע יכנס איתו לאמבטיה או שלא, האם יתנגב במגבת כחולה או לבנה וכו'. 

חשוב שניתן לגיטימציה לרגשות הכעס, אבל לא נכנע להתפרצות. הכעס הוא רגש המוביל לשינוי, התפרצות הזעם הורסת ופוגעת. לכן עלינו להיות עקביים ולהתמיד בתגובתנו. 

מתי לפנות לעזרה? כאשר הטנטרום מוביל לפציעה עצמית של הילד או לפגיעה בסובבים אותו, כשהתקפי הזעם הופכים תכופים יותר ויותר, כשאנו חשים שהתקפי הזעם אינם נובעים מאיבוד שליטה אלא משמשים את הילד באופן מכוון לקבל את רצונו, או כאשר ההתקפים נמשכם אחרי גיל ארבע. במקרים אלה כדאי לפנות להדרכת הורים או לטיפול רגשי. 
Share by: