טיפול בהליכה וריצה

טיפול פסיכולוגי בשילוב ריצה והליכה

כן, אפשר לרדת מהכורסא ולערוך פגישות טיפוליות בתנועה. כיום קיימות גישות טיפול פחות מסורתיות, המשלבות את הדיבור עם פעילות חוץ כמו ריצה או הליכה . גישות כמו תרפיה בריצה שפיתח הפסיכיאטר האמריקאי קוסטרובלה, או גישת Dynamic Running Therapy (DRT) של הפסיכותרפיסט האנגלי פולן. 

הגישה טיפולית
מדובר בגישה המשלבת גוף-נפש ומטרתה להביא לאיזון רגשי. המטפל והמטופל הולכים או רצים יחד בקצב נוח המאפשר שיחה לפי הצורך. משוחחים על רגשות ומחשבות שונים הצפים תוך כדי ריצה, על קשיים, על בחירות בחיים האישיים והמקצועיים, מדברים על התקדמות אישית ובמקביל לריצה או להליכה מציפים נושאים שונים בתהליך הטיפולי.

יתרונות הריצה וההליכה
יתרונות הריצה וההליכה בעשורים האחרונים העולם עובר שינוי בהרגלי החיים. כמות הפעילות הגופנית ירדה, מזון מהיר ומשמין נמצא בכל פינה ומגפת ההשמנה הלכה והתפשטה. לצד זה ניתן לראות יותר ויותר אנשים אשר בשעות הפנאי הולכים ורצים, אולי כחלק משאיפה ל"תקן" את הקלקול בהרגלי החיים. מחקרים רבים, אכן מוכיחים את כי לריצה יש השפעות חיוביות על בריאותנו. כך למשל נמצא כי המערכת החיסונית חזקה יותר אצל אנשים שרצים, הם סובלים פחות מהתקררות, אלרגיה, עייפות, ובעיות במערכת העיכול. כמו כן קיימות הוכחות לכך שריצה עוזרת לשיפור עבודת מערכת לב-ריאה, מאפשרת זרימה טובה יותר של דם וחמצן , מפחיתה סיכון להתקפי לב ולחץ דם גבוה.   

בתחום הקוגנטיבי, קיימים מחקרים הטוענים כי ריצה ופעילות גופנית עוזרות לשמור על חשיבה חדה, להתמודד עם בעיות בריכוז ואפילו להוריד סימפטומים של דמנציה.

מלבד היתרונות הגופניים, לריצה יש גם יתרונות בתחום הרגשי והחברתי. מחקרים מצאו כי הריצה תורמת לשיפור במצב הרוח, לעלייה במידת הסבלנות, להתמודדות עם לחץ ומתח. ריצה יכולה להשכיח כעסים, להרגיע ואף קשורה לעלייה בביטחון העצמי. 
מהן הבעיות המתאימות לטיפול בעזרת ריצה והליכה?
עצם המעבר מהאווירה של הקליניקה לסביבה החיצונית ולאוויר הצח, יכול להיות ממריץ ומעצים למטופל. לפיכך ניתן לשלב גישה זו בטיפולים אישיים שונים. גישת טיפול זו עוזרת בהתמודדות עם בעיות מתחומים שונים כגון מתח וחרדה, ועד דיכאון או טיפול בטראומה.

טיפול בעזרת ריצה והליכה יכול לעורר תהיות ושאלות כגון:
"אני לא ספורטאית, אז זה בכלל מתאים לי?" או " איך אצליח לנהל שיחה כשאני מתנשפת ומתנשמת?" 
ובכן, הפגישה הטיפולית מותאמת לקצב של המטופל. לא צריך להיות בכושר מעולה, אפשר לרוץ בפגישה, אך חלק ניכר מהפגישה ישלב גם הליכה, עמידה ואף ישיבה על ספסל בחוץ, כך שתתאפשר שיחה.

ההבדל בין אימון ריצה לבין טיפול פסיכולוגי בעזרת ריצה והליכה:
יש אנשים שחושבים שטיפול מעין זה יהווה הזדמנות לשלב אימון גופני נוסף בלוח הזמנים הצפוף שלהם, או אולי יאפשר להוריד משקל בזמן השיחה עם הפסיכולוגית. רעיון זה שגוי, שכן מטרת הטיפול היא איננה כושר גופני ולא מדובר באימון ריצה. אמנם הנחת הבסיס היא, כי קיים קשר בין אורח חיים בריא לבין רווחה נפשית, אבל, זהו טיפול רגשי וככזה מטרתו להגיע לעומקם של דברים, להבין את מה שמניע אותנו וכיצד נוכל ליצור שינוי בחיינו. 

שילוב של ריצה והליכה בטיפול פסיכולוגי, נשען על תפיסה הוליסטית של האדם. הוא מאפשר למטופל להתחבר אל הגוף, ובאופן מודע לקבל החלטות נכונות יותר עבורו, להשיג את מלא הפוטנציאל שלו ולפעול למען חיים מאושרים.
Share by: