איך לעודד את המתבגר לפנות אלי, ההורה, לעזרה?

איך לעודד את המתבגר לפנות אלי, ההורה, לעזרה?


כולנו שואפים שילדינו יהיו עצמאים, יסתדרו לבד ויסמכו על עצמם. אולם - במצבי לחץ, או קושי אנו מצפים שיספרו, ויחלקו אתנו קשיים ובעיות. שלא יישארו לבד בכל הקשור להיותם מוגנים ובטוחים. 

לצערנו לא תמיד זה כך, מתבגרים כמו מבוגרים, חושבים פעמיים ושלוש לפני שהם משתפים מישהו נוסף בקשיים הפרטיים שלהם. הורים רבים מודאגים מכך שהמתבגר לא משתף אותם בחוויות ובקשיים אותם הוא חווה. לעיתים הם מבינים כי הוא נמנע מלשתף אותם בבעיה עמה התמודד כי התבייש, חשש מהתערבות יתר, לא האמין בכוחם לעזור, לא חשב שזה קשור אליהם או חשש שיכעסו או יפגעו. במקרים אחרים שאלו אותו אם זקוק לעזרה והוא הדף אותם.

מה אפשר לעשות כדי לעזור למתבגר לפנות אלינו לעזרה? ליקטתי כאן מספר עצות, אשר הציעו מתבגרים בעצמם.

1. להסתכל על המתבגר- תראה את השינויים שמתחוללים בו, זהה את הבעיות שהוא לא מצליח לתאר לך במילים. שים לב לפרטים קטנים, תשמע גם את מה שלא מדובר, תראה גם את מה שלא גלוי לעין.

2. תשאל שוב ושוב- שיגרה של שאלות, שיגרה של התעניינות, כי הבעיות, הפיתויים וההתלבטויות לא מתרחשים ברגע אחד בזמן. 

3. תהיה בקשר טוב עם החברים של הילד שלך- תוודא שהם מכירים אותך ומרגישים נוח בסביבתך. ברגע הנכון, הם יוכלו לפנות אליך כדי לגייס אותך למענו

4. אל תיבהל – אתה ההורה, תשאר מבוגר חזק, תסמוך על עצמך. אל תיבהל אם הוא כועס או נעלב. תהיה חזק מול הכוחות שלו והוא ילמד לסמוך על הכוח שלך . 

5. תהיה נוכח בחייו- תהיה בקשר איתו כל הזמן, תהיה מעודכן בחיים שלו, לא ממקום של שליטה וחיטוט אבל כן ממקום של עניין והכרות. תדע שמות של מורים שלו, שמות של חברים. תדע את הלו"ז של האימונים והחוגים, תדע מה הוא אכל היום ומה בא לו לאכול מחר, איזה מוזיקה הוא אוהב, איזה מותג הוא מחפש. תתעניין בפרטים הקטנים.

6. תהיה זמין - לא רק בטלפון. תהיה איתו, מול העיניים שלו כמה פעמים ביום, תסתכל עליו, תיגע בו, תדבר איתו. תהיה בחיים שלו.

7. התייחס ברצינות לכל בעיה- לפעמים כשהילד שלך פונה אליך עם בעיה "קטנה", זו הדרך שלו להתאמן על פנייה לעזרה בנושא גדול יותר. תשתדל לעזור לו גם במה שנראה חסר חשיבות ומוזר בעיניך... זה יעזור לו לפנות אליך בהמשך בעניינים רציניים יותר.

מקורות:
אגף תכניות סיוע ומניעה בשפ"י, משרד החינוך

Share by: